HWO

Onder impuls van enkele professionele muzikanten uit het Hageland, werd in augustus 2006 het ‘Hageland Wind Orchestra’ opgericht. Het orkest heeft zich als doel gesteld op een professioneel niveau, hoogstaande blaasmuziek uit te voeren. Vlaanderen bruist immers van muzikaal talent en heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in de blaasmuziekwereld. Onze doelstelling is dan ook het promoten van onze eigen musici, componisten en de blaasmuziek in het algemeen. Daarnaast zal de aandacht vooral gaan naar originele blaasmuziek uit binnen- en buitenland en muziek uit het lichtere genre.
De Vlaamse composities voor blaasmuziek horen immers bij de top van de wereld. Het Hageland huisvest veel beroepsmuzikanten die de basisbezetting van het orkest vormen. Met het befaamde Lemmensinstituut in de nabije omgeving hebben we een grote pleitbezorger voor de Vlaamse blaasmuziek als voorbeeld.
Vlaanderens belangrijkste blaasmuziekcomponist en docent aan dit Lemmensinstituut, Jan Van der Roost, heeft menig muzikant onder ons weten te motiveren en te stimuleren tijdens onze opleiding om de blaasmuziek in Vlaanderen hoog in het vaandel te voeren. Het HWO is dan ook heel blij dat hij “Peter” wil zijn van het orkest.
Muzikevento heeft van bij het begin mee de eerste steen gelegd, op zoek gegaan naar subsidies en mee alle concerten georganiseerd. 
Concerten
Benvenuta 6-7 oktober 2007
Onder de titel Benvenuta (welkom) werd in het CC Den Egger het startschot van het HWO gegeven. Op het programma stond uitsluitend werk van Vlaamse componisten. Het HWO werd gedirigeerd door 2 mensen uit de eigen rangen van het orkest. Jan Van der Roost dirigeerde op zaterdag zijn eigen werk. Aan de microfoon 2 bekende radio Klara-stemmen: Greet Samyn en Olav Grondelaers.
Ruim 350 toehoorders konden genieten van onder andere William Tyndale Overture (Piet Swerts), Kebek (Jan Van der Roost), Saga Maligna (Bert Appermont) en Benvenuta Suite (Frederick Devreese).
 
Wings 24 maart 2008
Tijdens dit tweede project stelde het orkest haar nieuwe chef-dirigent Jan Van der Roost in het CC Den Egger voor. Op het programma stonden dus uiteraard werken van zijn hand, maar ook het prestigieuze piano-concerto “Wings” van de Belgische componist Piet Swerts met de componist als solist aan de piano. Weerom Greet Samyn aan de microfoon. De zaal zat op deze paasmaandag tot boven toe vol met weerom bijna 400 toehoorders. Jan Van der Roost dirigeerde het HWO en het orkest telde 52 muzikanten. Daags nadien werd een verkort programma gespeeld tijdens de jongeren-muziekstage op het Lemmensinstituut te Leuven. Met de nodige educatieve uitleg naar deze 150 jonge, muzikale jongeren toe, werd het een interessant concert voor zowel orkest als toehoorders.
 
Fair Winds oktober 2008
Het derde project stond in het teken van de Nederlandse dirigent – componist Peter Kleine Schaars. Hij heeft in zijn loopbaan veel ervaring opgedaan in het de blaasmuziekwereld en in de wereld van de lichte muziek. Hij leidde eveneens het HWO tijdens dit project. Op het programma stonden voornamelijk werken en arrangementen van zijn hand o.a. Wonder (een muzikale beschrijving van het fantastische wonder dat nieuw leven is) "Fair Winds", een compositie voor jazz-ensemble en harmonieorkest. Het HWO speelde samen met het Jazz trio: Alano Gruarin (piano) Peter Verhaegen (Bas) en Carlo Willems (drums). Daarnaast ook de wereldcreatie van het concerto voor piccolo en harmonieorkest van Stephenson. Een erg gevarieerd programma dat door het alweer talrijk opgekomen publiek in Den Egger erg gesmaakt werd.
 
Lord of the Rings april 2009
In het Leuvense Lemmensinstituut wordt de integrale "Symphony Lord of the Rings" van Johan De Meij opgevoerd. Het HWO stond weerom onder leiding van haar chef-dirigent. In het eerste deel stonden enkele originele harmonie-werken van Swerts en Van der Roost op het programma. Daarna nam Valentijn Elsen, oud-student aan het Lemmensinstituut, plaats aan de piano voor de uitvoering van Rhapsody in blue (Gershwin) samen het het HWO. Na de pauze nam Radio-stem Olav Grondelaers de microfoon ter hand en gidste het publiek met verschillende teksten door het verhaal van de hobbits. Eind april werd ditzelfde programma opgevoerd in het CC Strombeek in samenwerking met de muziekacademie.
 
Broadway Sensation 2 oktober 2009
Het HWO bracht een musical programma met bekende belgische musical-artiesten: Hilde Van Wesepoel, Frank Hoelen, Sam Verhoeven en Anne-Mie Gils. Zij brachten, begeleid door het orkest, de mooiste broadway-liedjes naar voren. Ook de originele hafabra-muziek werd niet vergeten met werken van Appermont en Van der Roost. Het HWO stond onder leiding van dirigent Peter Snellinckx.
 
Tijden 2 opnamedagen eind januari en eind maart 2010 nam het HWO 2 integrale CD's op met originele, nieuwe blaasmuziek voor de Nederlandse uitgeverij Tierolff.
 
Hautcharage
Op zaterdag 22 mei 2010 stond het eerste buitenlandse concert op het programma. In het Groot-Hertogdom Luxemburg was het orkest te gast in Hautcharage ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de plaatselijke harmonie. Onder leiding van chef-dirigent Jan Van der Roost brachten zij de gekende ouverture Nabucco, het klarinetconcertino van Weber met de Luxemburgse solist Gerard Fisch, dirigent van de harmonie aldaar. Voor de pauze vertolkte Jan Smets op sublieme wijze het prachtige T-bone concerto van Johan De Meij. Na de pauze de volledige Symphonia Hungarica van dirigent Jan Van der Roost.
 
Begin 2011 werden weer 2 integrale CD's opgenomen met originele, nieuwe blaasmuziek voor de Nederlandse uitgeverij Tierolff. Ook in de volgende jaren werden meerdere CD's voor Tierolff opgenomen. Door het ontbreken van financiële steun was het niet meer mogelijk concerten in eigen beheer te organiseren.